КАНАДА ВІДКРИЄ УКРАЇНСЬКИМ ЕКСПОРТЕРАМ ВІЛЬНИЙ ДОСТУП ДО 98% СВОГО РИНКУ ТОВАРІВ

Особливості впровадження зони вільної торгівлі між Україною та Канадою, аналіз ходу двосторонньої торгівлі та еволюцію зовнішньополітичних відносин обговорили під час конференції «Україна - Канада погляд у майбутнє: зона вільної торгівлі». Організаторами заходу виступили Торгово-промислова палата України, Український союз промисловців і підприємців та Канадсько-Українська торгова палата.

У роботі конференції взяли участь посол Канади в Україні Роман Ващук, посол України в Канаді Андрій Шевченко, керівництво Міністерства економічного розвитку і торгівлі України, керівники ТПП України, УСПП, Канадсько-Української торгової палати, представники МЗС України та інші доповідачі. «Канада має намір виділити 30 млн. канадських доларів на розвиток малого і середнього бізнесу в Україні. Крім того, готується проект локально-економічного розвитку в низці областей України, - Канада вирішила виділити Україні грант у розмірі 200 тис. євро на підтримку Національної ради реформ», - сказав посол Канади в Україні Роман Ващук під час конференції.

 

Для запуску режиму вільної торгівлі між Україною та Канадою залишилися формальності: юридичне вичитування тексту, переклад та синхронізація документів трьома мовами (українською, англійською та французькою), після чого угода буде винесена на підписання та ратифікацію. Одразу після набуття чинності Угоди, Канада відкриє українським експортерам вільний доступ до 98% свого ринку товарів. Натомість Україна, перш ніж лібералізувати ринок, повністю скасувавши імпортні мита, матиме у розпорядженні перехідний період. У довгостроковій перспективі для бізнесу Угода стане можливістю диверсифікації торговельних потоків, стане поштовхом до модернізації українських підприємств для виробництва товарів із високою доданою вартістю для експорту до Канади.

Досі Україна не експортувала до Канади продукцію з високою часткою доданої вартості. Переважну більшість - 61% - українського експорту до Канади складає мідь та мідні вироби. Також Україна експортує до Канади продукцію металургії, іграшки, молоко, яйця, мед та деревину. Положення проекту Угоди забезпечують, зокрема, поглиблення торговельного та економічного співробітництва, в тому числі в частині торгівлі промисловими і сільськогосподарськими товарами, захисту інтелектуальної власності, регулювання державних закупівель тощо.

Чи стане ЗВТ новим поштовхом для української економіки, значною мірою залежить від активності українського бізнесу. Але можливості, що дає їм новий торговельний режим, дозволяють сподіватися на загальний успіх.

http://www.ucci.org.ua/visti/ukr/news/2015/10/26/50_.shtml